General

The RCWEST radiotherapy department at the MCH Westeinde hospital treats patients in The Hague region. The existing machines used to give radiotherapy, what are referred to as 'accelerators', are nearing the end of their service life. The new accelerators that replace them will not be built at MCH Westeinde, but at a new radiotherapy centre at Antoniushove Haaglanden Medical Centre - MCH. This will enable us to continue to make use of the latest radiotherapy technological developments. The bunkers will be built above ground level so that patients will see daylight during their treatment and will also have a view of the Antoniushove Haaglanden Medical Centre - MCH gardens. 

MCH Radiotherapie

MCH-Bronovo and Leiden University Medical Centre recently set up the Kankercentrum Leiden | Den Haag (Leiden-The Hague cancer centre) in which the two hospitals cooperate intensively. One specialized team for each type of cancer, consisting of physicians and nursing staff from Leiden University Medical Centre in Leiden and Antoniushove Haaglanden Medical Centre - MCH in Leidschendam, work on giving the best possible treatment to each patient. The patients take part in the decision-making on their treatment and are actively involved in the clinical scientific research, an approach which enables both hospitals to give excellent care close to the patient. Constructing the radiotherapy centre at Antoniushove Haaglanden Medical Centre - MCH will enable patients to receive radiotherapy at the same location as the other treatment they receive, which is beneficial to rapid consultations between specialists and is easier for the patients.
Moreover, a number of the machines used to give radiotherapy – linear accelerators – now located at the MCH Westeinde hospital need to be replaced.


The new centre meets the wish to create an environment for the patients and personnel that offers them daylight and a view. The new RCWEST radiotherapy centre is located on the northeast side of the Antoniushove Haaglanden Medical Centre - MCH. The centre consists of a three-floor building of about 30 metres wide and 70 metres long. The centre will be built on the site of the former nurses' home. 
The centre consist of five box-form concrete structures capped with an undulating floor. The façade between the box-form structures is a structural glazed curtain wall.

The main entrance is at the Gruttolaan. The reception rooms and consulting rooms are close to the main entrance. The treatment area is located further into the building.
The building has six radiotherapy rooms with linear accelerators and one room for brachytherapy. These confined areas – bunkers – on the ground floor are located so that daylight has direct access. The bunkers also serve as the loadbearing structure for the floors above. The functions which have a direct relationship with radiotherapy are grouped around the bunkers.
The first and second floors are allocated to the personnel. The functions with the closest relationship to the primary process are located on the first floor, including the planning department, cloakroom, conference room and coffee room, the workshop and a number of offices. The entire second floor is allocated to offices in an open structure along the façade.

Technical installations

The air-conditioning systems are designed for their future connection to the new, sustainable installations for the generation of heat and cold that will replace the existing steam boilers and air-cooled compression refrigeration systems for the entire complex. 
The air-conditioning system consists of balanced mechanical ventilation with supplementary air coolers and heaters for the treatment rooms, radiant panel ceilings for the offices, consulting and conference rooms, and underfloor heating for the waiting rooms.
The lighting in the ‘public’ area of the building, on the ground floor, is tailored to the function and, consequently, is not only sober and efficient but also homelike.
The lighting on the 1st and 2nd floors is sober and efficient and is equipped with absence switching in the areas along the outer façade and presence switching in the inner areas.