General

The project concerned the new construction of two wings to the existing town hall. The existing town hall was equipped with new and better installations.

Gemeentehuis Berkelland Valstar Simonis

Installations, Flexibility & Sustainability

The project had the objective to obtain an image as green as possible within the budget. Since because the huge amount of glass, the small mass, and the limited possibilities for noise reduction and the requested regulation per 1.8 m it was impossible to apply concrete-core activation, a system with minimum ventilation in combination with ceiling induction units and floor cooling at the location of the façades was selected. In the centre areas (meeting rooms), a VAV system was applied. Stretching over to the southern façade and a print on the glass see to a large reduction of the cooling needs.

In order to provide for the heating and cooling needs of the existing and new town hall, residue heat and cold of the factory of Friesland Campina Foods is used. Valstar Simonis has thought this up during the design phase, formulated the business cases, held discussions in order to remove blockades, and has further elaborated the design. The building was designed in such way that if the factory would ever leave, the inside installation of the town hall can easily be connected to heat and cold storage in the soil.

The challenge was to hide installations - apart from making them sustainable - as inconspicuous as possible in the design. This was achieved because of an optimum collaboration with the architect during the VO phase. Important part during the VO was a separate chapter in which all ‘green’ aspects were summarised orderly.
Apart from the regular design assignment, a (BOA) zero-measurement was carried out on the existing premises, and an energy label for the municipality was provided for.