General

Codarts is an international school established in Rotterdam that offers high-quality arts vocational education in the fields of music, dance, and circus. At the location Kruisplein in front of the renewed Central Station the former educational departments of the Rotterdam Dance Academy, the higher vocational education/pre-university education for music and dance, and the Rotterdam Conservatory are housed. The academy has around 1,000 students of 50 nationalities, and around 340 employees. The educational facilities are housed in a high-rise building that was constructed partially in front and partially over the Concert and Congress Building De Doelen.

Thus a piled up division in three is created, consisting of a concert hall, congress building, and college. In Codarts numerous special rooms are included, such as theatre halls, dance studios, music rooms (box-in-box principle) and study rooms. Furthermore in this special building the supporting facilities such as office rooms, canteen, and library are available.

Combining the functionalities requires a subtle balance in the routing. On the one side contact and interaction must be stimulated - on the other hand separation (in order to prevent disturbance) must be arranged for. The routing constituted an important design issue, whereby the occurrence of a labyrinth should be prevented.  The three parts of the building each obtained their own atmosphere because of the alternation in transparency and colour. The educational part is the most introvert one.
 
At the Codarts project we were confronted with two users, each with their own interests. In fact this concerned two projects around the same object, that of course influenced each other because of that.
 

Installations, Flexibility & Sustainability

The installations are characterised by a sophisticated mixture of functionality, efficiency, and energy-friendliness. The inner city sound producing location requires very extensive sound-proofing facilities. These were efficiently and integrally integrated in the building and the installations. Both for the sound from outside to inside, but also from inside to outside, as well as mutually between the rooms. The music and class rooms for example are amply ventilated for this reason, so that it is possible to work with the windows closed. By applying heat recollection and district heating, the need for primary energy was nevertheless kept at a low level.

Per user typology a specific installation concept was applied: Music: noise-reducing, quiet; Dance: free, open dance surfaces, where climate quality is high and can be regulated per room; Theatre: quiet and flexible; Education: fresh and comfortable; Offices: functional and flexible; General public areas: flexible and open. The fitting in of the installations in the high-rise building was well-thought over and functionally flexible, because of which no prominent installations can be observed or are physically present, but the effect indeed can. Now that the building has been operational for a few years already, minor modifications and renovations have taken place, and the total building still functions very well.