General

Sustainability as pivot for the complete building design. That was the starting point for the renovation and new construction of the “Houtplein” provincial office of the Province of North Holland. The result is a pleasant combined action between technique and architecture, with spectacular energy savings as icing on the cake. Furthermore the building is an example of “The New Working”, with attractive ensembles for each way of working and communicating in a sustainable environment.

Provinciehuis-Noord-Holland-low

Installations, Flexibility & Sustainability

The climate installations were designed with as basis energy storage in the ground, combined with heat pumps.

The heat pump can be precisely regulated in capacity steps, with which the yield (COP) remains optimal in partial load during the whole season. This is also realised by a very low water temperature for the heating installation during winter.

The temperature of the heating water can remain this low because of the extremely excellent insulation of the outside skin, whereby all windows in the façades are designed in three-double glass, and thick insulation packages are included in the façades. Furthermore the heat division inside the building is very efficient and comfortable; climate ceilings in combination with floor heating.

In order to condition the building in the summertime the same climate ceilings and floors are used. Here applies as well that the conditioning is very efficient and comfortable, with cold water that was stored in the ground during the winter. The cold from the ground is implemented directly, without using electric cooling equipment with it.

The ventilation installation is fully controlled on CO2 per zone.  This means that the amount of ventilation air continuously tunes with the amount of users present. In case of low occupancy, the energy is therefore considerably lower.

Provinciehuis-Noord-Holland-verdieping-low

Water management

Apart from the fact that the division of energy completely takes place by means of water, water plays an important role in the building with regard to other aspects as well. All sanity facilities are designed to keep the use of water as minimal as possible, and on the roof of the building the rain water is stored for a ‘grey water circuit’. By means of this water circuit the greenery of the building is provided with water as well.

Provinciehuis-Noord-Holland-kantoor-low

Electrically

The electro-technical installation was developed from a special energy-efficient concept as well. Firstly, the installations are only activated by the time that the users are actually going to use their workplace. Hereby a fine-meshed network of infrared sensor sees to it once again that only the zone that is specifically used is released. The basic lighting is activated with this, and that is fully designed with efficient LED lighting fixtures. Furthermore the lighting of the workplaces is separated from the basic lighting, so that the actual need can be tuned very precisely. If sufficient daylight is present, the fixtures are automatically regulated back, because of which it is prevented that the lighting is switched on in case of sufficient daylight.