General

The Dutch National and Aerospace Laboratory is has restructured and upgraded its housing at the locations Amsterdam/Schinkel and Flevoland/Marknesse into a more modern quality level.

The Amsterdam location consisted of several building, of which the majority was renovated and modernised.

A number of the buildings was demolished and replaced by new constructions. The buildings were comprised of an office part and a facilities part (research centres, test and simulation halls, workplaces and the like), whereby a place for 450 employees was realised. The facilities part mainly contained the simulations facilities. For this, two new construction simulations halls were realised.

For the Marknesse location, the existing premises were added together into on centrally located newly constructed building. This new construction (18,000 m2) largely consists of R&D facilities, with apart from that a number of office environments and central facilities, such as a restaurant, meeting rooms, and a reception.

NLR-buiten-low

Installations, Flexibility & Sustainability

The design of the installations is flexibly and uniformly shaped. Because of this flexibility, during the use the users could also easily implement simple mutations to the user installations.

Furthermore, the installations are designed redundantly and robustly. Mainly the data network was implemented robustly, whereby several server rooms and redundant cable lines see to a high reliability. Also, the so-called ‘red network’ was installed with regard to business-reliable data flows. This network was completely separated from the regular network.

When designing the installation, the various sustainable measures were taken into account. The WKO installation with heat and cold storage in the ground provides to the primary heat and cold need of the building.

The ventilation air is regulated by means of CO2 detection, whereby on the one hand an optimum climate and on the other hand an optimum energy use is taken care of.

The lighting level is arranged for optimally, both by daylight and absence regulation. The central technical facilities are located in the basement, and the ventilation suction or discharge channels are thereby invisibly processed in architectural seating elements.

BIM

NLR-BIM-low

The design was integrally designed in accordance with a BIM (Building Information Modelling) method. Thereby both architectural, constructional and installations were designed in the same software package (Revit). As a result of this, various disciplines were tuned to each other very precisely, whereby each time the draft had showed strong shortcomings from the draft that only would have showed up otherwise during the implementation.

Thanks to this way of drafting, the complete building was already to be visited virtually before full completion by means of the 3D software packages, and the user can already experience his building before it will actually be expanded.