General

Building C of the Erasmus University Rotterdam (EUR) is part of the monumental complex Woudestein. This complex consists of a chain of buildings that were built during the period 1965-1970. In addition to the renovation of building A, building C was renovated during the study year 2011-2012. Building C contains the most important college halls of Woudestein (total: 29,000 students), a sizeable entrance hall (100 metres long and 14 metres high) with general facilities and a lower layer in the floor that contains facilities for the facilities department of the Erasmus University Rotterdam.
The college halls are adjusted to the demand for smaller halls, so that more problem-oriented education in smaller groups can take place. The building furthermore still houses a huge number of halls which were seriously modernised. Part of the modernisation of all halls is the adjustment of audio-visual facilities.

Erasmus Universiteit Rotterdam gebouw C

Installations, Flexibility & Sustainability

The building had to obtain a better inside climate and new user functionalities. It also had to become more sustainable. During proper consultations, various alternatives were looked at to this means. An integral approach between architecture, civil engineering, construction organisation (planning), and installation technique has resulted in a well-thought out and implementable improvement programme. After the budget was approved, the CvB has elaborated the draft in Revit BIM into DO and specifications, integrally outsourced and realised within the planning. These activities were carried out in an inter-disciplinary collaboration under the name of CEAC-DC In the Design Consortium, Frishert CEAC, ABT, and Valstar Simonis equally participate and have the objective to integrally realise high-quality renovation projects such as this one.

Logistics
Building C (college halls building) constitutes a consistent, specific part of the original, functionalist ensemble (delivered 1968-1970) at the Woudestein campus of the Erasmus University Rotterdam. It is a typical educational building which offers 2,300 college seats in total. During a full college day, up to 10,000 students make use of the building.
From time to time, the huge C hall is used for marketing students’ activities, for parties, and sometimes for large ceremonial events. The enormous scale of the C hall with its majestic vide and concrete southern façade belongs to the most important icons of the Woudestein monument.

Erasmus Universiteit Rotterdam Collegezaal

CO2 footprint
Besides of the timely and high-quality delivery of the building, with BIM and LEAN has achieved an efficiency that also contributes to the fact that the project was carried out very environmentally-friendly. This appeared from the “Research into Construction and Air Quality 2012” research of the Rotterdam city region, whereby from fifteen large projects the emissions (CO2, NOx, and fine dust) were mapped and the project C building turned out to be the best.

Climate and sustainability
Firstly, we looked at the building itself. The insulation of the façades was considerably improved by replacing the windows with modern, high-yield insulation glass. The outgoing façades and floors are insulated thermally. The complete roof was insulated extra and as “green roof” is covered with an insulating moss covered layer. The sliding doors to the exit were replaced by
energy-saving tourniquets, and additionally anti-draught facilities were applied at strategic positions inside the building.

Apart from the loss of costly heat, the improved construction shell especially improves the comfort in the building. The windows in the façades that attract direct sunlight were designed with a sun-protection coating. This filter that is almost invisible but does let through the visible, but keeps more than half of the sun-heat outside, so that less cooling is needed.

Apart from architectural measures, the building is equipped with smart and energy-efficient installations. Demand and need controlled regulations limit the demand for energy up to what is strictly necessary. The presence of CO2 directed ventilations, via short and widely measured air channels, offer a high living comfort and decrease the cooling and ventilating energy. Sufficient air for a fresh living environment - but only when this is necessary.

Intelligent presence of and daylight-regulated lighting switches limit the burning hours and light intensity, which results in a longer life span, and savings of electricity.

On the roof, above the technical installations, a huge PC cells deck was constructed (80,000 WP) that provides an important part a large part of the electricity needs.