General

The new LUMC Research Building contains 11 construction layers. These construction layers can be roughly subdivided into four categories, namely:

  • The two lowest layers are for educational purposed (construction layers 0 and 1);
  • Six construction layers in which laboratories (around 14,000 m2) and offices are located (construction layers 2 through 7);
  • One technique layer where at the southwest side office functions are reserved as well (construction layer 8);
  • Test animal centre (construction layer 9).

LUMC onderzoeksgebouw Valstar Simonis

Installations, Flexibility & Sustainability

The building is characterised by the flexible setup of the building-technical installations. It is an innovative concept with regard to flexibility, whereby the basic installation is identical for offices and laboratories. The technique of the laboratory is an expansion to offices that can be realised easily. The concept was awarded with the IFD prize of the SEV Foundation (Steering Group Experiments Public Housing).

The flexibility expresses itself among other things in a strong modular setup and many ‘small’ vertical shafts. Because of this both central and decentralised installation are well accessible and adjustable during the construction and life-span.

The setup is such that an office space can easily become a laboratory space and vice versa. This enhances the life-span and makes modifications possible, without extra use of materials (demolishing/demounting). The LBKs are laid out at a simultaneousness offices/labs; vertical unlocking is laid out at the maximum.

Furthermore attention was paid to a sound fitting-in of technical rooms and shafts in the building, so that the installations are well accessible. The building is connected to the central energy supply consisting of an aquifer system (heat and cold storage) and heat pumps, added with cooling machines and central heating boilers for the peak load and reliability. The EPC of the building amounts to around 72% of the standard applicable during the construction request (2003).

The following installation-technical measures were taken for flexibility:

  • Horizontal access of floors as far as standard building installations are concerned. Infrastructure was set up in the corridor zones on the various floors, in which installation are included that in case of reconstruction of offices or laboratories will not change, such as chutes, pipelines, lighting, and universal telephone and data cabling network;
  • Vertical access of floors as far specific laboratory installations are concerned. Infrastructure was set up in decentralised shafts in which installations are included that in case of reconstruction of offices or laboratories might change, such as power supply, medical gasses and professional tap water, and sewerage;
  • In the decentralised shafts, the suction channels are dimensioned in such way that they will not change when an office is reconstructed as laboratory;
  • No installations on or inside the divisional walls between offices and/or laboratories;
  • Switching lighting installation based on infrared detection and by means of a light switching system, so that modifications in the installation can be implemented through software;
  • Application of rail shaft systems in the decentralised shafts, because of which it is easier to apply specific power supplies.

An important requirement that applied at the design of the Research Building concerns the flexibility in installations.

It must be possible to reconstruct a laboratory into an office space and vice versa in an easy manner, without this resulting in serious modifications to the installations.

Thereto the following solutions were applied:

  • Consolidation Points
  • Wireless networking
  • Voice-over-IP