General

The new construction part of the management centre of Rabobank Utrecht consists of two office towers of around 105 metres high with a total floor surface of 56,800 m2 GFA and the renovation of building UC18. The towers of the new construction are connected by “identity floors” and floors with on both sides empty spaces in which among other things meeting locations are situated. On the ground floor, the building connects to the existing construction by means of a huge “square” where meeting and catering functionalities are positioned (total 6,000 m2 GFA).
This project is one of the most energy-saving buildings of the Netherlands. Because of the integration of constructional and installation-technical design, an optimum balance between materials, use of the building, energy-saving, and comfort was obtained. The EPC score lies 34% below the applicable standard, and the Greencalc+ score amounts to 229 (MIG) and 1,116 (MIB).

Rabobank Nederland Valstar Simonis

Installations, Flexibility & Sustainability

Health and well-being
The installation concept used sees to a very pleasant inside climate.
This expresses itself in climate class A according to NPR-CR 1752. The use of a transparent façade with a second skin façade provides the user with a free view and optimum daylight access. The second skin façade also see to the discharge of small dust particles and offers room to an automated façade washing installation. The application of climate ceilings sees - by means of exerting radiation energy - to a comfortable and energy-saving heating and cooling of the building.

Power supply
The power supply is equipped with central heating pumps and an energy storage system in the soil for cold and heat. This energy-saving concept is optimised by the use of low-temperature heating and high-temperature cooling. The use of free cooling sees to extra cooling efficiency and energy-savings. Heat wheels see to efficiency energy and moist recollection from the ventilation air.
In the electrical field, many measures were taken in order to limit both the installed capacity and the use. Some examples hereof include: high-frequency TL-5 lighting, sweeping and daylight switches, turns regulations on engines, and high-yield transformers. Apart from the use of green energy, part of the electricity is generated with PV cells.

Materialisation/maintenance
The complete installation can be maintained well because of its flexibility and accessibility. Advanced monitoring of the energy flows provides the necessary information during the use and maintenance on the operation of the systems installed. Only high-quality and sustainable installation parts have been prescribed, including the use of halogen-free cabling.

Rabobank Nederland Valstar Simonis

Functionality/flexibility
Both with regard to construction and installation technique, a lot of attention was paid to the maximum flexibility and functionality for the users. The office spaces were set up in accordance with a “Veldhoen + Company” workplace concept. The installation concept connects to this by: application of installation floors with data and power distribution, climate ceilings for heating/cooling, lighting and air installations that can be regulated at a 1.8 metres façade pattern. Because of this the building is suited for various layouts and functionalities without radical modifications in the installation.

Ecology/water/mobility
The fixtures in the sanitary facilities are designed in a water-saving variety. The roof of the low construction is designed in a “green” way. This also sees to a lower cooling cabinet. The application of Twin lifts in the high-rise building sees to the optimum use of the floor surface available, since two lifts run through one single shaft. Because of this, fewer shafts are need for the same amount of movements. The medium voltage division was designed in vacuum (SF-6), because of which in case of calamities no hazardous substances are released.
For the reuse of rainwater as system for watering the inside gardens was designed. In the end this was not realised.