General

At this sizeable transformation project, we constantly kept searching for efficient and sustainable solutions. The existing installations for instance have been reused as much as possible. For the existing air treatment cabinets this meant considerably reducing the capacity. The apartments are all connected to the central ventilation system with volume supply regulators in both the charge and the discharge air. Because of this the ventilation can be regulated individually per apartment. For the final construction we chose to use dry construction systems as much as possible. This also applies for applying the floor heating in a constructive system on the existing floors. This floor system is also used for a bit of cooling during the summertime. That is possible since the central installation (among other things consisting of a heat pump with environmental air as source of residue warmth and PV cells for the generation of electricity) can also supply cold.

In order to explore all possible bottlenecks during the initial course, it is a characteristic part of the building, elaborated together with architect and constructor in BIM. Especially around the shafts and at the lower layers (basement boxes and car park) this resulted in a better insight, and led to sound solutions.

 Installations, Flexibility & Sustainability

The central installations are reused (sustainably) as much as possible. Among other things these concern distribution networks for heating and cooling, energy storage in the ground, air treatment cabinets, channels in shafts, etc. Furthermore the apartments are equipped with floor heating and floor cooling and ventilation that can be regulated individually based on collectiveness.