General

Sancta Maria is modern school with attention for style and tradition. Meanwhile it has grown out into a school for higher general secondary education, grammar school, and higher grammar school.  Together with the architect, pupils and teachers, the reconstruction and expansion plans for the Sancta Maria Lyceum were formulated. The plan resulted in a light, safe, and conveniently arranged building. The choice was made to give the pupils of the first and second years their own wing, in order to be able to slowly become accustomed to the new school life. Furthermore three new gyms, a music classroom, computer classrooms, advanced sciences classrooms, a media classroom, and two canteens for pupils were situated in the upgraded building.

Sancta Maria Lyceum Valstar Simonis

Installations, Flexibility & Sustainability

The installations in the existing construction were largely maintained. When breaking through the new construction to the existing construction it turned out that a number of complications occurred, that were solved with the necessary creativity and care. The existing transformer was replaced by a new transformer, whereby the main distributing frame was replaced and a new main distributing frame for the new construction was connected.

The DATA installation in the existing construction was replaced and connected to the new MER (Main Equipment Room). The existing central heating boilers were replaced and relocated to the roof, since the original location did not comply with the standards in the new plan anymore.

The fire alarm system and evacuation (existing and new) were combined, and are also used as lesson hours signalling.

The sustainability aspects below were integrated in the design:

  • Building management system with low measuring and remote control;
  • Low temperature floor heating in new construction;
  • CO2 regulation for the air inlet;
  • Turns-regulated fans;
  • 2-way regulations in the central heating and cooled water installation (less pump losses);
  • Heat wheels in the air treatment (Heat recollection);
  • High-frequency lighting;
  • Solar panels;
  • Presence detection;
  • Water-saving sanitary facilities.

As with all of our projects, a maintenance-conscious design was selected. Among other things, a proper accessibility of installations and expansion options were taken into account. Built-in fire hose reels decrease the risk for damage. The amount of “turning” components was reduced as much as possible, and where necessary designed energy-saving and maintenance-free.